15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan og hvorfor utføres kalkingen av jorda i sengene og i hagen

kalking av jorda Jordkalking er prosessen med å introdusere spesielle tilsetningsstoffer i jorda for å redusere surhetsgraden. Til dette formålet kan du bruke kalk, krittpulver, limetuff, mergel, skifer og torvaske, hvitt og dolomittmel, samt sementstøv og åpen slagg. Men for eksempel er natriumsalter for kalking av jorda ikke egnet, siden det blir uegnet for effektiv dyrking av avlinger.

Jordkalking: når og hva den brukes til?

vi senker surheten i jorda i hagen Innføring av kalk i jorden fører ikke bare til at jordens surhet reduseres, men også til en økning i andelen kalsium, magnesium og andre nyttige mikro- og makroelementer. Derfor er kalking av jorden ikke bare en nedgang i surhet, men også en viktig befruktning for planter..

Plussene med kalking inkluderer også en økning i jordløsheten – en slik jord vil absorbere fuktighet godt og holde den nær overflaten. På denne måten vil plantens røtter bli optimalt mettet med vann, selv i varmt vær. Under fuktighets- og metningsforhold med nyttige elementer utvikler jordmikroflora seg raskt, noe som fører til naturlig befruktning av sengene. Samtidig vil rotvekster ikke absorbere en stor mengde giftige stoffer, slik de ville gjort hvis kalkingen ikke ble utført i tide..

Det er umulig å kalkføre jorda og gjødsle den med gjødsel samtidig, da resultatet blir en uløselig og ubrukelig blanding for planter..

For sure jordarter er dårlige for utviklingen av avlinger. Hvis det er jord med høy surhet på stedet, vil det være vanskelig å oppnå en god høst av alle typer rødbeter, samt kål, mais og belgfrukter. Hvis jorden også er sandig, mangler plantene magnesium og kalsium. Mangan- og aluminiumforbindelser som er skadelige for planter, vil tvert imot vise økt aktivitet..

Bestemmelse av jordens surhet

jordens surhetsgradHjemme kan du uavhengig sjekke om kalking av sure jordarter er nødvendig på nettstedet ditt. Den enkleste måten for dette formålet er å bruke lakmus tester eller spesielle enheter for å finne grensen for jordens surhet. Hvis det ikke er noen måte å utføre en nøyaktig analyse, må du stole på “folkemedisiner”:

 1. Ugress som padderok og løvetann vokser veldig raskt på jord med mangel på alkali. Sorrel, mynte og plantain foretrekkes i sur jord. Clover, coltsfoot og quinoa vokser godt på alkalisk eller nøytral jord..
 2. Det øverste laget av jorda ser ut som aske; i noen områder på overflaten er en gråaktig blomst til og med merkbar.
 3. Vær oppmerksom på de naturlige damene og lavlandet i området – etter regnet blir vannet rødt, noen ganger vises en upåfallende film med regnbuefarger på toppen.
 4. Ta en liten håndfull jord fra tomten og dryss den med eddik. Hvis ingenting skjer, er dette også et tegn på økt surhet (siden eddik er en syre, bør du ikke forvente en voldsom reaksjon når den blandes med sur jord). Men hvis bakken begynner å suse og skumme, er den enten nøytral eller alkalisk, i dette tilfellet er ikke kalkingen nødvendig.

Kalk og gipsjord

kalk og gipsjordPussing skiller seg fra å kalke jorda med kalk ved at det ikke bare senker surheten, men lar deg bli kvitt overflødig natrium i jorda. Natrium påvirker landets fysiske og kjemiske egenskaper negativt, og dyrking av avlinger i slike områder blir mye vanskeligere..

Hvilke kjemiske reaksjoner oppstår etter at gips er tilsatt jorden? Andelen natrium synker, og den erstattes av rikelig med kalsium som blir introdusert i jorda. Siden kalsium er nyttig for planter, har introduksjonen en positiv effekt på veksten av avlinger.

For gips brukes vanligvis industriavfall med høyt innhold av gips og fosfor, samt rå gips. For å bestemme hvor mye gips som må tilsettes, utføres først en biokjemisk analyse av jorda, som bestemmer mengden natrium den inneholder. I gjennomsnitt trenger du fra 3 til 15 tonn gjødsel, og det største behovet for gips kjennes av saltslikk og solonetzisk jord..

Pussing kan gjøres under pløying, såing av flerårige planter eller vanning. Som et resultat øker utbyttet av dyrkede avlinger med 3-6 centners per hektar. Samtidig må det tas i betraktning at gipspussing av vannet områder er mest effektivt, men gjenvinningsperioden på stedet reduseres også..

Typer kalkgjødsel

For kalking kan både pulver som er spesielt oppnådd ved steking eller sliping (kritt, dolomitt, kalkstein) og industriavfall med høy kalkprosent brukes..

kalkmel for jordkalkingDet viktigste jordkalkingsmiddelet er kalkmel, som nesten helt består av kalsiumkarbonat (CaCO3). Hvis en blanding i tillegg til kalsiumkarbonat inneholder en stor mengde magnesiumkarbonat (MgCO3), så kalles en slik blanding dolomittmel. Magnesiumraser er mer holdbare, og det er noe vanskeligere å få mel fra dem, men resultatet er en gjødsel som er mer nyttig for landbruksavlinger. Den største mangelen på magnesiumsalter oppleves av sandjord, derfor brukes ren kalk praktisk talt ikke til dem. For å oppnå det beste resultatet, kan mergel og til og med vanlig sementstøv tilsettes blandingen..

Kvaliteten på pulverene som påføres jorda bestemmes av prosentandelen kalsium og magnesiumkarbonater (dette er spesielt viktig for industriavfall) og hvor fin slipingen er. Store partikler er mindre oppløselige, så jorden “assimilerer” dem saktere. For maksimal effektivitet er det tilrådelig å velge kalkmel med en maletykkelse på ikke mer enn 0,25 mm..

slakket kalk for jordavgiftningMidlet for effektiv kalking er slaked lime. Det er et pulver oppnådd ved å skyte kalkstein, kombinert med vann. Slaked lime eller lo de første årene nøytraliserer jorden raskere enn vanlig kalkmel. Etter flere kalkingsforløp blir effektiviteten til disse to komposisjonene omtrent den samme..

Hvis det ikke er mulig å utføre klassisk kalking, kan du bruke ovnen hjemme – den helles under roten til syrefølsomme planter.

Jordkalking: påføringshastighet

befruktningshastighetVanligvis, ved beregning, styres de av den såkalte fulle normen – mengden kalk (tonn per hektar), der surhetsindikatorene reduseres til en svakt sur reaksjon.

Før du beregner hvor mye kalk som trengs for stedet, er det nødvendig å bestemme ikke bare arealet opptatt av plantingen, men også følgende egenskaper:

 1. Mekanisk sammensetning av jord.
 2. Jordens naturlige surhet på stedet.
 3. Funksjoner av avlinger dyrket i dette området. For eksempel er kløver, kål og rødbeter følsomme for kalkgjødsling, så det er tilrådelig å gi en full kalkmengde i områdene de okkuperer. Men surhet påvirker praktisk talt ikke lupin eller poteter – det er ingen vits i å overbelaste jorda med kalk, og derfor kan du redusere hastigheten med en til to tredjedeler.

Kalkningshastigheten for jorda med en bestemt blanding beregnes i henhold til følgende formel: H = Kalkhastighet basert på surhetsgraden som er beregnet på forhånd * 10000 og dividert med prosentandelen kalk i blandingen * (100 er prosentandelen av store partikler).

Her er kalkmengden tatt i betraktning i tonn per hektar. Store partikler er partikler med en diameter på mer enn 1 mm.

Hvis det er nødvendig å begrense sur jord i stor skala, er det mulig å foreløpig lage et kart over stedet som angir avlingene. Noen steder kan surheten være høyere, og omvendt, derfor må du ta hensyn til forskjellen mellom jordene for optimal plassering av sengene..

Metoder og vilkår for kalking av jorda

metode for kalking av jordaDet er best å kalke jorden om våren før du planter avlinger eller om høsten før du graver opp sengene, slik at de introduserte stoffene ikke blir igjen på overflaten. Hvis vårkalking er planlagt, må prosedyren utføres senest tre uker før planting..

Dolomittmel kan brukes til kalking selv om vinteren – for dette er det spredt på markene rett på toppen av snødekket.

Primær kalking utføres før planting av bord og fôrroer eller kål. Andre typer avlinger lar deg ikke gjødsle jorda med kalk igjen og alternativ beplantning, mens effektiviteten av gjødsling ikke reduseres.

kalke feltet til høstenI løpet av sesongen går en del av den introduserte kalken tapt, og derfor utføres omkalking med jevne mellomrom (ikke nødvendigvis hvert år). For første gang blir en slik mengde kalk eller dolomittmel introdusert for å fullstendig nøytralisere surheten i jorda. Gjentatte ganger – bare små doser, som kontinuerlig overvåker surhetsgraden og opprettholder optimale kalsium- og magnesiumnivåer.

Hvordan gjødsle jorden godt med kalk:

 1. Hvis kalk- eller dolomittblandingen ikke er finmalt, slås den til pulverform før den tilsettes til jorden..
 2. Den ferdige sammensetningen er jevnt fordelt over hele området..
 3. Kalk blandes manuelt eller ved hjelp av landbruksmaskiner i en dybde på 20-25 cm. Hvis prosedyren gjentas, og en ufullstendig kalkmengde tilsettes, bør dybden på den løsne jorda ikke overstige 4-6 cm.

høstkalking av sengerHøstkalking lar deg mer nøyaktig justere forholdet mellom syrer og alkalier i jorda, og resultatet vil vare i en lengre periode enn da kalk ble påført om våren. Kalkgjødsling om høsten er enda sikrere, siden noen forbindelser (for eksempel slaked kalk eller aske) er ganske etsende og kan skade plantens røtter ved direkte kontakt. I dette tilfellet er det ikke nødvendig å løsne jorda dypt – etter regn og snøfall når blandingene naturlig nok nødvendig dybde..aske introduksjon

Med riktig foreløpig beregning vil det være nødvendig å gjenta prosedyren ikke tidligere enn om 5-7 år.

Hvis ønskelig, kan du blande kalk- eller dolomittmel, samt gipspulver med borisk, kobber, kobolt, kalium eller til og med bakteriell gjødsel. For å sikre større fruktbarhet er superfosfater også egnet..

Resultater av regelmessig kalking

forbedrer jordsammensetningenKalking av sur jord er en enkel og miljøvennlig måte å øke fruktbarheten på landet på stedet. Faktorer som gir en positiv effekt:

 • aktivering av den vitale aktiviteten til noen mikroorganismer som er nyttige for hageplanter, for eksempel knollbakterier, etc .;
 • økende vannmotstand og mekanisk losning av jorda, på grunn av hvilken vann, sammen med gjødsel, ikke forlater røtter og knoller på lang tid;
 • berikelse av jorden med nyttige elementer (kalsium, magnesium, fluor);
 • forhindre absorpsjon av giftige stoffer av planter – dette er spesielt viktig for områder ved siden av industrisoner;
 • raskere absorpsjon av mineraler.

Alle disse faktorene gjør det mulig å høste en økologisk ren og rik høst med høstens begynnelse..

For å være sikker på behovet for rettidig kalking av jorda, kan du beregne den økonomiske fordelen av prosedyren – tilbakebetalingstid og netto fortjeneste. For å gjøre dette er det nødvendig å beregne kostnadene ved å kjøpe kalkblandinger og deres fordeling over territoriet, samt veksten av avlinger i årene etter kalkingen. Det er klart at den raskeste mulige tilbakebetalingen kan oppnås hvis kalkingen utføres på svært sure jordarter og deretter plantes avlinger som er følsomme for kalking (grønnsaker, fôrplanter og poteter). Som et resultat av nøytralisering av jorda, slutter plantene å lide av de skadelige effektene av syrer og mottar mye mer næringsstoffer enn før..

Kalking av jord om høsten – video

Previous Post
Bletilla orkide: planting og omsorg for planten
Next Post
Cultivarea okra din semințe: reguli de plantare și îngrijirea plantelor