15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

De viktigste metodene for avl av bringebær

et bilde av en moden bringebær Nesten enhver erfaren gartner vet hvordan bringebær formerer seg, noe som ikke kan sies om nybegynnere gartnere. For dem vil denne artikkelen bli et virkelig funn, og erfarne amatører vil også lære noe nytt for seg selv..

I dag er det flere måter å avle bringebær på. Her er de vanligste:

  • Grønne så vel som rotsticklinger;
  • Rot avkom;
  • Frø.

Formering av bringebær ved stiklinger

Denne metoden er mest vanlig blant gartnere. Det tar ikke lang tid og er ganske lett å lære. Du kan forplante bringebær med grønt, så vel som ved rotsteklinger. Metodene er litt forskjellige fra hverandre, så vi vil gi en beskrivelse av hver av dem..

  • Reproduksjon av bringebær ved hjelp av grønne stiklinger. Essensen av metoden ligger i det faktum at reproduksjonen av bringebær skjer ved bruk av rotsuger i busken. Det er bemerkelsesverdig at de dukker opp (vanligvis i gangene) etter flere år med planteeksistens. Slike spirer har ikke et rotsystem, derfor brukes de ikke som frøplanter, men som stiklinger, som senere kan gi røtter.

grønt stiklinger foto Så for å begynne å implementere denne metoden trenger du en kniv eller beskjærer. Ved å bruke disse verktøyene må du nøye kutte (helst nær roten) grønne grener. Deretter må de oppnådde stiklinger senkes (i 15-17 timer) til en tidligere tilberedt løsning som inneholder forskjellige vekststimulerende midler (heteroauxin, indolylsmørsyre, etc.) og plasseres på et kjølig sted. Vanntemperaturen skal være gjennomsnittlig 18 grader. Hvis dette kravet ikke er oppfylt, reduseres behandlingseffektiviteten til null..

Etter at tiden har gått, kan stiklingene plantes under filmen. For at de skal klare seg godt, må du overvåke fuktigheten (den må være høy), under det såkalte ly og temperaturregimet (22-25 grader).

VIKTIG! Denne metoden brukes når grønne stiklinger allerede har 2 eller 3 sanne blader. Hvis du gjør denne operasjonen tidligere, er det stor sannsynlighet for at den unge bringebæren ikke vil slå rot..

  • Reproduksjon av bringebær ved hjelp av rotstiklinger. Denne metoden er mindre populær, siden den har noen ulemper. Spesielt når du graver opp røttene (dette er en forutsetning for reproduksjon med denne metoden), blir bringebærbusken ofte skadet. Etter det er han syk lenge, og kan i noen tilfeller dø. Til tross for dette har denne metoden en eksistensrett, og derfor vil vi snakke mer detaljert om den..

Å grave opp røttene utføres hovedsakelig i gangene, dette lar deg minimere skader på nærliggende voksende busker. Røttene (eller rotkaksene) velges sterkest, lengden bør variere mellom 10-15 cm. De beste prøvene (de med sidegrener) legges ut i små spor (5 mm dype), drysset med jord og, som de tørk jorden blir vannet. Etter en stund vil nye bringebærbusker bryte gjennom til overflaten..

Reproduksjon av bringebær av rotsuger

rotsugerDenne metoden er den mest allsidige og mest brukte blant erfarne gartnere. Rotavkom er en mer moden grønn skjæring, som har sitt eget rotsystem, men avhenger av moderbusken. Om høsten blir de gravd opp og overført til et nytt sted. For at den fremtidige busken skal slå godt rot, må den systematisk vannes og først ikke la solstrålene falle på plantens blader. For å gjøre dette kan du trekke en fille over rotsugene..

Reproduksjon av bringebær med frø

Denne metoden er praktisk talt ikke vanlig blant gartnere, siden den krever mye arbeid og mye tid. Vanligvis brukes denne metoden av oppdrettere.

Bringebærfrukter tas og bankes gjennom en sil. Frøene, sammen med fruktkjøttet, legges i et glass vann og vaskes grundig. De flytende frøene er ikke egnet for planting, det antas at de fortsatt er underutviklet og ikke vil kunne gi avkom. De resterende prøvene tørkes grundig. Etter den utførte handlingen kan de umiddelbart såes i esker, men eksperter anbefaler å ikke skynde seg med dette..

For bedre spiring av frø, er spesiell behandling nødvendig. Spesielt blir frøet lagt i vann i en dag. Etter en tid dreneres væsken og frøene blandes med våt elvesand. Den tilberedte konsistensen legges i nylonposer (hvis det ikke er noen tilgjengelig, kan du bruke vanlige strømpebukser) og plasseres i en beholder som passer for dette (vanlige esker kan spille sin rolle). Så er frøposene dekket med våt mose eller ferdigdampet sagflis. Alt dette må fjernes, helst på et kjølig sted, for eksempel under jorden eller, hvis det er plass, i kjøleskapet..

Beholderne med alt innholdet må stå i tre måneder, deretter blir frøene, sammen med sanden, fjernet og sådd i esker.

VIKTIG! For at bringebærfrø skal spire raskere, må du så dem i spor, hvis dybde bør være omtrent 5 mm. Dryss plantene på toppen med et lag torv eller sand. Etter det må boksen dekkes med glass eller polyetylen og settes på et lyst sted der solens direkte stråler ikke trenger inn..

bringebær avl bilderNår alle de ovennevnte handlingene er utført, må du være tålmodig og vente. La oss si med en gang at ikke alle frø vil spire. Vellykket resultat – 50%. Frøplantene er klare for dykking (transplantering i separate plastkopper) når høyden er 10 cm. Fremtidige frøplanter oppbevares i beholdere til relativt varmt vær kommer utenfor. Når dette skjer, må plantene plantes i åpen mark. Det er lurt å finne en solrik beliggenhet beskyttet mot vind. Etter 2 år vil det vokse fullverdige frøplanter fra plantene.

Merk følgende! Selv om du vil bruke denne metoden, må du huske at sortkvaliteter ikke bevares..

Faktisk er det i dag et par tre andre måter å forplante bringebær, for eksempel med topper. Imidlertid har disse metodene ikke fått mye utbredt aksept. Det ideelle alternativet for mange gartnere forblir – stiklinger.

Video om avl av bringebær

Previous Post
Gulrotjuice er bra for helsen din, men det kan være skadelig
Next Post
Coacăz roșu – plantare și îngrijire