15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vi vil lære av erfarne gartnere 12 hemmeligheter for å dyrke kålplanter

sterke kålplanter Når du kjenner de 12 hemmelighetene til å dyrke kålplanter, kan du få en utmerket høst fra en liten hage. Kål er en av de mest upretensiøse avlingene. Den kan vokse i nesten hvilken som helst jord, samtidig som den gir gode utbytter hvert år. Kålblader brukes i matlaging, kosmetologi og tradisjonell medisin. Imidlertid trenger denne planten også omsorg, vanning, regelmessige behandlinger av skadedyr..

Valg og forberedelse av materiale

valg av kålsort En av betingelsene for høy avling er å velge riktig og forberede materiale for såing. Planter begynner å akkumulere vekstenergi umiddelbart etter spiring, så det er viktig å ta hensyn til dem..

Hvitkål varianter

Hvitkål er det generelle navnet på arten, som inkluderer et stort antall varianter. De varierer i smak og modningstid, så før du kjøper frøplanter eller frø, bør du bestemme hva de skal brukes til..

Velg en rekke kål avhengig av formålet med bruken..

Valgkriterier:

 1. Tidlige varianter gir sjelden rikt utbytte og er dårlig lagret, så de spises best ferske. De velges på grunn av modningshastigheten – kålhodene vokser til sin maksimale størrelse på 60-80 dager.
 2. Middels varianter har et tett hode og lengre holdbarhet, men bladene er ikke like saftige. Modningstiden er fra 85 til 120 dager..
 3. Sene sorter vokser 130 dager etter planting i bakken og mer. Hodene deres er faste og kan lagres til neste sesong. I tillegg akkumulerer bladene mindre nitrater sammenlignet med andre arter..

Tidlig kål spises fersk, tilsatt salater og varme retter. Senere varianter egner seg godt for bevaring. Det er bedre å dyrke dem i separate senger..

Hvilke frø spiser sikkert?

kålfrøFremtidige avlingsindikatorer avhenger av kvaliteten på frøene. Den enkleste måten å få frø av den garanterte ønsket sorten er å høste dem fra kål det neste året. Når du velger den for den første såingen i butikken, bør du fokusere på flere kriterier:

 • rene varianter er upretensiøse, og hybrider er mer produktive;
 • evnen til å vokse under visse klimatiske forhold;
 • modningstid og utbytte;
 • tendens til å sprekke hoder er en uønsket faktor.

Hybride varianter er de som har kommet frem fra kryssingen av flere kålsorter. Slike planter vil ikke formere seg neste år, så frøet må kjøpes årlig..

Det er også ferdige kålfrø til salgs. Så du kan spare tid på å dyrke den og få mer tillit til at den vil slå rot i sengene..

Frøforberedelse

frøbehandling før plantingDet er produkter på salg for behandling av kålfrø før såing. De brukes til å øke spiringen av frø, dets behandling mot sopp- og smittsomme sykdommer. Innkjøpte frø trenger spesielt behandling, siden de kan inneholde ukjente typer infeksjoner. De gjennomvåt i oppløsning i flere timer, deretter plantet i bakken..

Den enkleste metoden for å desinfisere frø er å vekselvis dyppe dem i varmt og kaldt vann. Temperaturendringer har en skadelig effekt på ulike typer infeksjoner..

Å plante kål

å så frø i cellerProsessen med å plante kål er like viktig, siden ikke alle frø spirer. Vær oppmerksom på jordens kvalitet og sammensetning, i tillegg til andre detaljer. Først blir frøene sådd hjemme i potter eller brett, og plantene blir deretter transplantert inn i et drivhus eller i åpen mark..

Jord for kål

jordforberedelseUlike varianter av kål er tilpasset for å vokse i forskjellige typer jord. Denne avlingen reagerer godt på tilstedeværelsen av næringsstoffer og mineraler, så det er verdt å velge en mer fruktbar jord. Ferdige blandinger selges i butikker merket “for hvitkål” – de er godt egnet for spiring av frø.

Hjemme kan du forberede en universell jord for høy utbytte av kål. Den vil bestå av flere deler:

 • 1 kg jord;
 • 1 kg organisk gjødsel (kompost, humus);
 • 1 skje kull per 1 kg ferdig underlag.

Kål vokser ikke godt på sur jord. For å alkalisere det, kan du bruke treaske, dolomittmel, karbonater eller kalk..

Plantetidspunkt

kålplantetidstabellFor at kål skal gi en god høst i tide, er det viktig å plante den i tide. Denne indikatoren avhenger av avlingens variasjon og av tidspunktet for modning:

 • tidlige arter bør plantes på frøplanter (ikke i åpen mark) før 25. mars;
 • mellomstore varianter – fra 25. mars til 25. april;
 • sene varianter – til 25. april.

Kål vil slå godt rot i sengene hvis jorden varmes godt opp når den plantes

I gjennomsnitt bør det gå minst 50 dager fra det er frøene plantet for frøplanter til muligheten for å transplantere dem i åpen mark. Tidspunktet vil variere litt avhengig av kålsortimentet. De skal komme til hagen bare når jorda er helt oppvarmet etter vinteren..

Omsorg for frøplanter

omsorg for frøplanterMetoden for å dyrke kål fra frø til frøplanter hjemme krever mer tid og oppmerksomhet enn å bruke hetter og tilfluktsrom. På denne måten kan plantene imidlertid motta full pleie i de tidlige stadiene. For å oppnå et høyere utbytte er det viktig å velge de mest levedyktige representantene for sorten. Prosessen foregår i flere faser:

 • såing av frø i vanlige brett;
 • tynning av de nye frøplantene, slik at hver av dem opptar ikke mer enn 2 cm areal;
 • etter 2 uker – plukking av frøplanter, det vil si å fjerne dem til hver plante har 3 cm igjen;
 • etter ytterligere 2 uker – transplantere frøplanter i separate potter.

Hvis det ikke er mulig å tynne ut frøplanter, kan du legge hvert frø i en separat beholder eller celle.

Vanning, lysmodus og temperatur

vanning av frøplanterMengden og kvaliteten på avlingen avhenger direkte av betingelsene for kultdyrking. Det er verdt å velge de varianter som tilpasser seg godt værforholdene i en bestemt klimasone..

Hjemme eller i drivhusforhold kan du ikke bli guidet av temperaturen og tilstedeværelsen av nedbør utenfor.

Det er generelle krav til alle typer hvite kålplanter:

 • belysning – minst 12 timer, det er nyttig å bruke lamper;
 • vanning – jorden må fuktes regelmessig, men den må ikke være vanntett;
 • temperaturregime – når skudd vises, bør lufttemperaturen i løpet av dagen være opptil 20 grader, så kan den reduseres litt for å herde skuddene.

frøplantebelysningSorten er ikke viktig for dyrking av kål i drivhus. Her kan du skape optimale forhold og få en høst, inkludert om vinteren. Imidlertid vil det være topp prioritet å sette opp et vannings- og belysningssystem..

Behovet for fôring

befruktningGjødsel er mineraler og organiske stoffer som brukes av planter til å vokse og opprettholde vitale prosesser. Hver av mineralene er ansvarlig for visse faser av vekstsesongen, derfor kan sammensetningen av dressinger i forskjellige perioder variere. Så, nitrogen påvirker dannelsen av grønn masse avlinger, kalium og fosfor er mer nødvendig under blomstring og frukting. Ytterligere sporstoffer styrker rotsystemet, øker plantemotstanden mot skadedyr og værforhold.

Mineralgjødsel absorberes raskere av planter enn organisk.

Gjødsel for kålplanter påføres tre ganger. Den første prosedyren utføres minst en uke etter plukkingen, og de påfølgende – med et intervall på 2 uker. Den omtrentlige sammensetningen av gjødsel (per 10 liter vann) vil være som følger:

 • 2 g ammoniumnitrat (nitrogenskilde);
 • 2 g kaliumpreparater;
 • 4 g superfosfat – fosforbasert pulver.

Før du planter i åpen mark, kan du endre konsentrasjonen av stoffer litt. Kalium påvirker dannelsen av rotsystemet, så mengden økes til 8 g per 10 liter vann. Nivået av nitratgjødsel reduseres til 3 g per 10 liter – disse stoffene kan samle seg i bladene, så de kan påføres senest 2 uker før høsting.

På markedet er det komplekse mineralblandinger utviklet spesielt for korsblomstre planter. De er mer praktiske å bruke, men krever også overholdelse av doser. Formuleringer kan selges som tørt pulver eller granulat, vanning eller sprøytende væske.

Herding før planting

herdede frøplanterSlik at transplantasjon til åpne senger ikke viser seg å være stress for plantene, blir det gradvis herdet. Prosessen starter 10 dager før hun går av. Først kan du kortvarig redusere temperaturen i rommet ved å åpne vinduer og ventiler, og etter en uke kan beholdere med frøplanter stå på balkongen over natten.

Sykdom og skadedyrbekjempelse

fusarium visning av kålplanterGode ​​kålsorter med høy avling kan lide av skadedyr, sopp eller andre typer infeksjoner. Nødbehandling av frøplanter utføres om nødvendig med høye doser soppdrepende midler. For forebygging er det nok å legge treaske til frøplanten – den har en uttalt antibakteriell og soppdrepende effekt. Det vil bidra til å beskytte planter mot svartben, forskjellige former for rotrot..

Kålfrøplanter krever like mye oppmerksomhet som modne planter i hagebedene. I løpet av denne perioden kan du velge de største og mest resistente representantene, behandle dem fra skadedyr og gi dem en tilførsel av næringsstoffer. Etter kompetent forberedelse vil de vokse seg store og saftige, beholde alle de beste sortene..

Previous Post
Molting hos kaniner – hvorfor mister et dyr hår?
Next Post
Roșie olandeză durabilă Rio Fuego – unde să crească și cum să folosească soiul